Çomak’ın oyunu Moda Sahnesi’nde

İstanbul Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi, şair ve yazar İlhan Sami Çomak’ın çocukluğundan başlayarak, tutuklanmasını, şairliğini, adalet mücadelesini ve hayatı anlama biçimini anlattığı oyunu “Hayat Seni Çok Seviyorum” ile perdelerini açıyor. Oyun, 8 Eylül 2022 tarihinde prömiyer yapacak. Gülseven Medar ve Ali Tekbaş’ın oynadığı oyunu Kemal Aydoğan yönetiyor. Sahne tasarımı Bengi Günay’a, ışık tasarımı ise İrfan Varlı’ya ait. Oyunun animasyon ve afiş tasarımında Saeed Ensafi imzası bulunuyor.

“Umutsuzluğun ağır karanlığını tartmak, kalbe ve akla çöken sessizliğin çoraklığını dağıtmak, hayatı derli toplu tutmak için umut hep yanımda oldu veya ondan uzaklaşmadım” diye anlatan Çomak’ın oyunu için biletler satışa çıktı.

Bilet temini için Moda Sahnesi’nin internet sitesi ve dijital medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

İlhan Sami Çomak kimdir?

1973 yılında Bingöl’de doğdu. 1994 yılında İstanbul Üniversitesi’nde öğrenciyken, yoğun işkenceler gördüğü bir gözaltı sürecinden sonra tutuklanarak cezaevine kondu. Yargılanması, polisin işkenceyle düzenlediği ifade tutanakları esas alınarak, DGM’de gerçekleşti. İdama mahkûm edildi ancak iyi hali göz önünde bulundurularak, Türkiye’de idam cezası da kalkınca, cezası müebbet hapse çevrildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, adil yargılanmadığına ve yargılamamın yenilenmesine hükmetti. Kararın üzerinden altı sene geçtikten sonra, 2013’te yargılama yeniden başladı. Ancak yeniden yargılama da –yine hiçbir delil olmaksızın– 2016’da Çomak’ın aleyhine sonuçlandı. Dosyası şu an Anayasa Mahkemesi’nde. Erkek kardeşinin vefatı üzerine onun ismi olan Sami’yi de kendi ismine katan İlhan Sami Çomak’ın cezaevinde kaldığı 27 sene içinde yayımlanmış onlarca düzyazı ve makalesi ile sekiz şiir kitabı bulunmaktadır.

Şiirleri İngilizce, Norveççe, Rusça ve Galce’ye çevrilen Çomak, Türkiye Pen üyesi olmasının yanı sıra Kürt Pen (PENa Kurd), Norveç Pen ile Galler Pen Cymru Yaşam Boyu Onur Üyesi, Avusturya Pen Onur Üyesi ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir.

KÜLTÜR SERVİSİ

Yeni Yaşayam Gazetesi

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir