Varto’da festival: İnsanların kendi dili ve inancıyla yaşadığı dünya güzeldir

MUŞ – Hızır Mekânı Doğa ve İnanç Festivali’nde düzenlenen buluşmada konuşan DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, “İnsanların kendi rengiyle, diliyle, inancıyla yaşadığı dünya güzeldir” dedi.

Muş’un Varto ilçesinde 1’inci Hızır Mekânı Doğa ve İnanç Festivali ikinci gününde de coşkuyla devam etti. Sabah, Hamurpet Gölü’nde bir buluşma gerçekleştirilirken, akşam saatlerinde ise ilçe merkezinde düzenlenen konserde yüzlerce kişi bir araya gelerek halaylar çekti. Buluşmaya HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, DAD Eş Genel Başkanları Musa Kulu ve Kadriye Doğan, ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan, AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ve yüzlerce kişi katıldı.

‘KİRLİ ELLERE KARŞI DURACAĞIZ’

Hızır Mekânı Doğa ve İnanç Festivali Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını yapan DAD Yöneticisi İmam Balsever, “İnancımız rehberliğinde toplumsal birliğimizin esaslarını koruyarak demokrasiden, eşitlikten ve adaletten yana atan her yürek ile birlikte duracağımız ikrarıdır. İkrar verdiğimiz makamları kirli ellere ve ayaklara teslim edenlere de karşı duracağız” dedi.

Ardından konuşan DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu ise “Eğer inançlar ve kimlikler kendi rengini, dilini ve tarihsel hafızasını kaybederse insanlık kaybeder. Bu topraklarda eğer insanlığın gelecek ve barış adına söyleyeceği bir sözü varsa da herkesin kendi rengiyle, diliyle, inancıyla yaşadığı dünya güzeldir. Biz Aleviler inancımızı iki temel taş üstünde oturttuk biri ikrardır biri de rızalıktır” diye konuştu.

Ardından konuşan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, seçimler yaklaştığı için Alevilerin hatırlandığını belirterek, 21’inci yüzyılda inançlarının halen tanınmadığını belirtti. Koçyiğit, ““Cemevlerimizi tanımıyorlar, zorunlu din dersleriyle çocuklarımızı asimile ediyorlar. Doğamızı, inancımız, kültürümüzü yok sayıyorlar ve utanmadan seçim yaklaştı diye birden bire Alevileri seven olmaya başladılar. Bize gelecekseniz bizi tanıyacaksınız, inancımızı kabul edeceksiniz, dergâhlarımızı Alevi kurumlarına vereceksiniz. Biz hiç kimsenin arka bahçesi ve siyasi malzemesi değiliz. Bu nedenle elinizi doğamızdan, inancımızdan, kültürümüzden, cem evlerimizden çekin. Yezitler Kerbela ile sınırlı kalmadı, nasıl Hz. Hüseyin ve yoldaşlarını katlettilerse bugün de aynı yezit anlayış yeniden mazlumları katletmek istiyor” dedi.

‘BU DÜZENİ HEP BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ’

İktidarın seçimleri kazanmak için Kürt açılımından sonra şimdi de Alevi açılımı başlattığını belirten EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Dara düştüler, altlarındaki halı kaydı iktidarı kaybedecekler diye cemevi açılımı yapmaya başladılar. İktidarın bütün derdi böl, yönet, parçala politikalarını sürdürmektir. Devlet camilerden elini çekmelidir ve cemevlerine hiç girmemelidir. Bozuk düzende sağlam çark olmaz. Bu düzen bütün çarklarıyla çürümüştür ve biz bu düzeni hep birlikte değiştireceğiz” diye konuştu.

FESTİVAL BUGÜN SONA ERİYOR

Yapılan konuşmaların ardından yurttaşlar çalınan müziklerle halaya durdu. Festival; Seynesemi Türbe Makamına ziyaret, niyaz ve lokmaların pay edilmesi ve Hızır Çeşmesi’nde yapılan civat ve ikrarlaşmadan sonra deyişlerle son bulacak.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir