Êzidîler İçin Adalet Komisyonu: Soykırımda Türkiye’nin rolü var

HABER MERKEZİ – İngiliz İnsan Hakları Savunucusu Helena Kennedy, Türkiye’nin Êzidîlere yönelik soykırımda sorumluluğu olduğunu belirterek, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini söyledi.

Dünyaca ünlü hukukçuların örgütlediği Êzidîler İçin Adalet Komisyonu, DAİŞ’in Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014 tarihli soykırım saldırılarıyla ilgili rapor hazırladı. İngiliz The Guardian gazetesi tarafından içeriği paylaşılan rapor, soykırımın nedenleri ve sonuçlarına ilişkin kapsamlı araştırmalara dayanıyor. Rojnews’te yer alan The Guardian gazetesinin haberine göre, araştırmaya katılan İngiliz avukatlardan Helena Kennedy, Irak ve Suriye’nin DAIŞ’in Êzidî Kürtlere yönelik katliamlarını engelleyemediği belirtildi.

SOYKIRIMDA 13 ÜLKENİN SORUMLULUĞU

Araştırma, Êzidîlere yönelik soykırımda bazı devletlerin sorumluluğunu gözler önüne serdi. İngiliz İnsan Hakları Savunucusu Helena Kennedy, DAİŞ soykırımında asıl sorumluluğun bazı devletlerde olduğunu söyledi. 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve 278 sayfadan oluşan komisyon raporunda, 13 ülkenin tutumu ve soykırıma karşı sorumlulukları araştırıldı.

TÜRKİYE SINIRLARINI DAİŞ’E AÇTI

Komisyon üyeleri, en çok Türkiye’nin rolüne dikkat çektikleri raporlarında, şu noktalara değindi: “Araştırmaya göre, DAIŞ tarafından Êzidî Kürtlerin katledilmesinde Türkiye’nin de parmağı vardı. Suriye ve Irak’ta Êzidi katliamına yönelik hareketlilik 2013’te başladı. Türk yetkililer açıkça soykırıma göz yumdu ve sınırlarını DAİŞ’e açtı. Türk devleti Nisan 2014 tarihinden itibaren, Êzidî kadınların satılmasına ve köleleştirilmesine izin verdi. DAİŞ’in Suriyeli Kürtlere saldırması için eğitilmesini desteklediler. Türk yetkililer, eğitilen DAİŞ’lilerin Êzidîlere karşı kötü şeyler yapacağını çok iyi biliyorlardı.”

Ayrıca raporda, Êzidîleri saldırılara karşı koruyamayan Suriye ve Irak’ın da soykırımda rolü olduğuna vurgu yapıldı.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir