NATO Liderler Zirvesi’nin bildirgesi paylaşıldı: Rusya en önemli tehdit olarak tanımlandı

Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi’nin bildirgesi paylaşıldı. “İsveç ve Finlandiya ittifaka davet edilirken Rusya en önemli ve doğrudan tehlike olarak tanımlandı.

NATO Liderler Zirvesi’nin bildirgesi paylaşıldı. Bildirgede, NATO ülkeleri, Rusya’yı ittifaka en önemli ve doğrudan tehdit olarak tanımladı. NATO ülkeleri, İsveç ve Finlandiya’yı ittifaka katılmaya davet etme kararı aldı ve katılım protokollerini imzalama konusunda uzlaştı.

NATO Liderler Zirvesi’nin bildirgesinde şu ifadeler yer alıyor:

“5. Madde de dahil olmak üzere Washington Antlaşması’na bağlılığımız katıdır. Güvenliğin kökten değiştiği bu ortamda, Madrid Zirvesi, ittifakımızı güçlendirmede ve uyumunu hızlandırmada bir dönüm noktasıdır.

Ukrayna hükümeti ve halkıyla tam dayanışma içindeyiz. Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğimizi yineliyoruz. Ukrayna’nın savunma hakkını ve kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkını tam olarak destekliyoruz.

Finlandiya ve İsveç NATO’ya üye olmaya davet edildi

NATO’nun Açık Kapı Politikasına bağlılığımızı yineliyoruz. Bugün Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya üye olmaya davet etmeye ve Katılım Protokollerini imzalamaya karar verdik. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında üçlü mutabakata varılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Finlandiya ve İsveç’in katılımı onları daha güvenli, NATO’yu daha güçlü ve Avrupa-Atlantik bölgesini daha güvenli hale getirecek.

Rusya doğrudan tehdit olarak tanımlandı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu insani felaketin tüm sorumluluğu Rusya’ya aittir. Rusya bu savaşı derhal durdurmalı ve Ukrayna’dan çekilmelidir.

Rusya Federasyonu, müttefiklerin güvenliğine, Euro-Atlantik bölgesindeki istikrar ve barışa en ciddi ve doğrudan tehdittir.

NATO ülkeleri, Rusya’yı ittifaka en önemli ve doğrudan tehdit olarak tanımladı. İttifakın yeni stratejik konsepti kabul edildi.

“Çin, uluslararası düzeni baltalıyor”

Çıkarlarımızı, güvenliğimizi ve değerlerimizi sınayan Çin, kurallar üzerine inşa edilmiş uluslararası düzeni baltalıyor.”

Stoltenberg: Rusya direkt tehdit olarak tanımlanıyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, karar sonrası açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, müttefiklerin yeni Stratejik Konsept belgesini kabul ettiğini duyurdu. Stoltenberg’in açıklamalarından ön çıkanlar şöyle:

“Liderlerimiz NATO’nun yeni stratejik konseptini kabul ettiler. Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki mutabakat bu kararın önünü açtı. Türkiye, Finlandiya ve İsveç’e, ileriye dönük ortak bir yol bulmak için müzakerelere katılma davetimi kabul ettikleri için teşekkür etmek istiyorum. Bu, birçok farklı düzeyde birden fazla kişiyle haftalarca süren zorlu bir çalışma oldu. Üst düzey yetkililerin benim himayemde Brüksel’de yaklaşık iki tur görüşmesi var ve dün gece nihai anlaşmalara varabildik. Bu, Türkiye için iyi bir anlaşmadır. Finlandiya ve İsveç için iyi bir anlaşma. Ve bu NATO için iyi bir anlaşma.” (Evrensel)

GAZETE PATİKA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir