Hatay’da neler oluyor?

Hatay’da depremin dördüncü günü silahlı güçleriyle alana giren Türk devleti, provokasyon girişimlerine başladı. Hatay’da yağma ve hırsızlık olaylarındaki artış, silahlı güçlerin kente gelmesiyle arttı.

Hatay’da depremin dördüncü günü itibarıyla yoğunlaşan hırsızlık ve yağma olayları ile sivil paramiliter güçlerin ve Türk devletinin silahlı güçlerinin işkence haberleri paralellik gösterirken, polisin devrimci yurtsever kurumlara yönelik provokasyon girişimleri de artış gösterdi.

ÖNLÜK ÇALMAYA ÇALIŞTILAR

Hatay’da depremin ilk gününden itibaren alanda olan, halkla bütünleşme sağlayan ve halka yardımlar götüren devrimci yurtsever güçlerin halkla arasını açmak için girişimlerde bulunan Türk devlet güçleri, yaşanan hırsızlık olaylarını devrimcilere yıkmak için, gece insanlar uyurken devrimci yurtseverlerin kurduğu yardım bölgelerinden devrimcilere ait önlükleri çalmaya çalıştı.

ANF’ye konuşan devrimciler, birkaç kez tekrarlanan bu hırsızlık girişimlerinden birinde, hırsızlık yapmak isteyenlerden birinin yakalanıp dövüldüğünü, sonrasında bu kişinin kaçarak polislerin yanına gittiğini gördüklerini, polisin ise dayak yiyen kişiyi korumaya aldığını belirterek, ‘Polise mi saldırıyorsunuz’ diye devrimcilere tepki gösterdiğini belirtti.

Önlük çalma girişimleri boşa çıkan sivil paramiliter güçler ve polislerin ise yaşanan olaydan bir gün sonra yanlarına gelerek, “Siz iyi çalışıyorsunuz, bir önlük verin, ben de sizinle çalışayım” diyerek önlük istediğini belirten devrimciler, önlük isteyen kişiyi sıkıştırdıklarında yine alana polisin geldiğini ve kişiyi alıp götürdüğünü söyledi.

Yaşanan olayın münferit bir olay olmadığını belirten devrimciler, alınacak önlük ile birlikte hırsızlık yaparken yakalanacağını ve devrimcilerin suçlanıp, halkla yaşanan bütünleşmenin kırılmasının planlandığını belirtti.

DEPREMZEDELERE DEVRİMCİLERİ KÖTÜLEME GİRİŞİMLERİ

Öte yandan özellikle AKP’ye yakınlığıyla bilinen dernekler aracılığıyla dağıtılan yardımlar sırasında bazı kişilerin yardım alan halka devrimcileri kötülemeye çalıştığı, “Onlar terörist, onlardan hiçbir şey almayın” gibi sözler söylediği de ortaya çıktı.
Devrimcilerin yardım dağıtımı yaptığı alana gelen bir kişi, AKP’ye yakınlığıyla bilinen derneklerin dağıtım yaptığı bölgelerde devrimcilerin kötülendiğini, kendileri dışında yapılan yardımların göstermelik olduğunun söylendiğini ifade ederek, bu sözlere karşı çıkan birkaç kişinin ise polis tarafından gözaltına alınmakla tehdit edildiğini belirtti.

KENTTE TEM VE MİT YOĞUNLUĞU

Hatay’da dördüncü gün önce askerin kente girmesiyle kendini göstermeye başlayan Türk devleti, bir gün sonra TEM polisleri ve MİT ajanlarını kente gönderdi. Kentte şu anda TEM ve MİT yoğunluğu gözle görülür şekilde artmış durumda. Özellikle devrimcilerin, yurtseverlerin dağıtım yaptığı alanların yakınlarında konuşlanan TEM polisleri ve MİT ajanları, bu alanlara giren çıkan herkesi izlemeye başladı. Ara sokaklarda sivil araçlarla gezen bu kişilerin, özellikle devrimcilerin dağıtım yaptığı alanlarda bulunan kişileri takip edip kimlik sorduğu, gözaltına almakla tehdit ettiği belirtiliyor.

MİT BAĞLANTILI DERNEKLER

Kente üçüncü gün girmeye başlayan AKP-MHP’ye yakınlığıyla bilinen dernek ve vakıflar dışında, MİT bağlantılı Ahıska Türkleri Derneklerinin ve Fetihler Vakfı’nın önlükleriyle dolaşanların çokluğu da dikkat çekiciydi. Özellikle Ahıska Türkleri adına gelenlerin, halka verilmeyen AFAD çadırlarına askerler tarafından yerleştirilmeleri, malzemelerinin indirilmesine askerlerin yardım etmesi ve hiçbir yardım getirmeden sadece bir öğün yemek çıkartması ancak buna karşılık 50 kişilik bir ekiple gelmesi de dikkat çeken bir detaydı.

Ahıska Türkleri ve Fetihler Vakfı önlükleriyle dolaşan kişilerin yoğunluklu olarak depremzedelerden telefonlarını aldığı, onlarla kentte yardım dağıtan devrimci yurtseverlerin çalışmaları hakkında bilgi almaya çalıştığı görüldü. Ajansımıza konuşan bir depremzede, Ahıska Türkleri önlükleriyle yanına gelenlerin kendisinden devrimciler hakkında bilgi toplamasını istediğini, kendisinin bunu kabul etmemesinden kaynaklı bir daha konuşmadıklarını söyledi.

Bunların dışında, kentte Diyanet Vakfı önlükleriyle dolaşan bazı kişilerin polislere emirler verdiği de görüldü.

Kaynak: https://firatnews.com/guncel/hatay-da-neler-oluyor-181005

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir