ABD’den Tayvan’a ikinci bir ziyaret daha

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 75

Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrası ABD ve Çin arasında gerilim artmış, Çin Tayvan etrafında askeri tatbikat başlatmıştı. ABD’li hükümet yetkililerinden oluşan bir heyet yeniden Tayvan’ı ziyaret ederken, Çin ada ülkesi etrafında askeri yoğunluğunu arttırdı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinden iki hafta sonra, ABD’li hükümet yetkililerinden oluşan 5 kişilik bir heyet yeniden Tayvan’ı ziyaret etti. Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretine tepki gösteren Çin, ABD’nin “tek Çin” prensibini ihlal ettiğini ifade ederek, Tayvan etrafında yoğun askeri tatbikata başlamıştı. ABD’li heyetin Tayvan’ı ziyaretiyle Çin ada ülkesi etrafındaki askeri yoğunluğunu arttırdı.

ABD-Tayvan ilişkileri, ticaret ve yatırım anlaşmaları, iklim krizi, bölgesel güvenlik, küresel tedarik zincirleri gibi konularda temaslarda bulunmak için ziyareti gerçekleştirdiğini söyleyen heyet, Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-Wen’le de görüştü. Heyet tarafından yapılan açıklamada, “Özellikle Çin’in Tayvan Boğazı’nda ve bölgede askeri tatbikatlar düzenleyerek gerilimi artırdığı bu dönemde Markey’nin başkanlığındaki heyetin Tayvan’ı ziyaret etmesi ABD Kongresi’nin Tayvan’a olan desteğini bir kez daha ortaya koymuş oldu” ifadeleri kullanıldı.

Pelosi’nin ziyareti sonrası askeri tatbikat süresini 3 gün olarak açıklayan Çin, heyetin ziyaretine kısa bir süre kala, Çin ada etrafında 6 savaş gemisi ve 22 uçak konumlandırdı.

ETHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir