Avrupa’nın birçok ülkesinde grevler artıyor. Birleşik Kırallık’ta son 30 yılın en büyük grevi yaşanırken, ABD’de sendikalar kurulmaya, Fransa’da sosyal hareketler yeniden çoğalmaya başladı.
Birleşik Krallık’ta demiryolu çalışanları bu salı gününden itibaren greve gitti. Sendikalar yüzde 7,1 ücret artışı talep ederken, işlerinin geleceğine ilişkin de güvence istiyor.
BİRLEŞİK KRALLIK’TA SON 30 YILIN EN BÜYÜK GREVİ
Bu grev, 1989’dan bu yana en büyük grev olarak değerlendiriliyor. Sabah saatlerinde ülke genelinde tren seferleri durduruldu. Başkent Londra’daki metrolar da hareketsiz kaldı.
Denizyolu, demiryolu ve toplu ulaşım sendikası RMT’nin organize ettiği grev 21, 22 ve 25 Haziran tarihlerinde üç gün öngörülüyor.
İlk gün 50 bin kişinin greve katılımı bekleniyor. Ulaşım şirketleri ücret artışını durdurmak, bazı işçileri işten çıkarmak, haftalık çalışma saatini 35’ten 40’a çıkarmak, güvenlik kontrollerini azaltmak ve tüm bilet satış noktalarını kapatmak istiyor.
Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Sky News’te yaptığı açıklamada hiçbir şekilde hükümetin işverenler ile sendikalar arasındaki müzakerelere müdahale etme olanağının olmadığını savundu.
Şirketlerin ücretlere saldırdığı bu dönemde İngiltere’de enflasyon yüzde 10’a yaklaştı. İngiliz basını 1978’de Margaret Thatcher’in seçilmesinden hemen önce olduğu gibi bir dizi grevin yaşanabileceğine işaret ederek “hoşnutsuzluk yazı” nitelemesinde bulunuyor. 1978’deki grevlere ise “hoşnutsuzluk kışı” adı verilmişti.
ABD’DE SOSYAL MÜCADELE GELİŞİYOR
Grevler, sosyal mücadeleden kurtulduğunu sanan ABD’de de yaşanmaya başladı. Bu hafta ilk kez Maryland’daki Apple bünyesinde bir sendika kuruldu. Amazon, Google ve Starbuck bünyesinde de sendikalar oluşmaya başladı. ABD’de de fiyatlardaki artış yüzde 10’a yaklaşırken bu büyük şirketlerde ücret sorunu gündeme geldi.
BELÇİKA’DA GREVLER
Belçika’da da çok sayıda sektörde grevler yaşandı. 20 Haziran günü ücret artışı talebiyle toplu ulaşımda iş yavaşlatıldı, yüzlerce uçuş iptal edildi. Başkent Brüksel’de 80 bin dolayında kişi sokaklara çıktı.
FRANSA’DA TOPLUMSAL HAREKETLER ÇOĞALIYOR
Fransa’da da sosyal hareketler yeniden çoğalmaya başladı. PACA bölgesinde ulusla demiryolları kuruluşu SNCF’de 21 Haziran günü, Bordeaux’ta tramvay ağlarında 21 ve 22 Haziran’da, Paris bölgesindeki tren hattı RER D’de 24 Haziran günü, Air France ve Transvia’da 25 Haziran’da, Strasbourg otobüs ve tramvaylarında 26 Haziran günü, kamyoncular 27 Haziran’da ve Paris havayollarında 1 Temmuz’da grev var.
Bunlara postaneler, çöp toplayıcıları, hastaneler ve birçok özel sektördeki hareketliliği de eklemek gerekiyor. Daha iyi ücret ve çalışma koşulları taleplerin merkezinde yer alıyor. Fitili ateşleyen ise enflasyon oldu. Fransa’daki enflasyon her ne kadar komşu ülkelere göre daha düşük olsak da alınan ücretler, fiyat artışını takip etmiyor.