İSTANBUL – Fetihtepe’de “kentsel dönüşüm” mağduru Gökhan Uluışık, yıkılmak istenen evinin kesik elektrik, su ve çöp vergisini ödemesine rağmen ikametgah adresi silindi. Uluışık, yeni doğan bebeğin kimliğini başka adres üzerinden alabildi.
İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Okmeydanı Semti Fetihtepe Mahallesi’nde dayatılan “kentsel dönüşüm” başlamadan hak sahipleri mağdur edildi. Bir buçuk aydır elektrik, doğalgaz ve su şebekesinin kesildiği mahallede birçok kişinin ikametgah adresi silindi. Mahalleli Gökhan Uluışık (38), evi yıkılmadığı halde ikametgah adresi silindi.
ÇOCUĞUNA NÜFUS CÜZDANI ÇIKARAMADI
Evli ve üç çocuklu Uluışık, 2.5 ay önce doğan kızına kimlik çıkarmak üzere gittiği Beyoğlu İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden eli boş döndü. Uluışık, evi henüz yıkılmadığı halde ikametgah adresi silindiğinden dolayı çocuğuna nüfus cüzdanı verilmedi.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN DOLAYI’
Bir anda tüm yaşamlarının altüst olduğunu ifade eden Uluışık, yaşadıklarını şöyle dile getirdi: “Nüfus müdürlüğünde bana kentsel dönüşümden dolayı kimlik çıkaramayacağını söylediler. Bu çocuğu ne yapmam gerekiyor? Bize dediler ki ‘bizimle alakası yok, Beyoğlu Belediyesi’nin bir yaptırımıdır. Burası nüfus müdürlüğü, nasıl böyle bir şey olabilir? ‘Kentsel dönüşüm’den dolayı çocuğuma kendi ikametgahım üzerine kimlik çıkaramadım.”
‘BAŞKA YERDE DOĞMUŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR’
20 gün sonra tekrardan nüfus müdürlüğüne gittiğini anlatan Uluışık, “Şu an oturduğum ikametgahımın nüfusta görünmediğini ve bu nedenle kimlik vermeyeceklerini söylediler. Ben de bunun üzerine eşimin ikametgahı Kağıthane’de göründüğü için eşimin üzerinden çocuğumuza kimlik çıkarmak zorunda kaldık” diye belirtti.
‘NÜFÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN KAYDIMIZ SİLİNMİŞ’
12 Mayıs’ta 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’nden bir mesaj geldiğini dile getiren Uluışık, şöyle devam etti: “Mesajda ‘adres bilgileriniz güncel değildir’ deniliyordu. Sonrasında nüfus müdürlüğüne gittiğimde kaydımın silindiğini öğrendim. Ben de itiraz etmek için belge olarak elektrik, su faturalarını ve eşimin, çocuklarımın kimliklerini götürdüm. Çünkü sorun çıkaracaklarını düşündüm. Bana kayıt yapamayacaklarını söylediler. Ama ben zaten orada kayıtlıyım, herhangi bir çıkış işlemi de yapmadım. Şu an ben boştayım, bir şey yapsam beni bulamazlar. Öyle bir durumdayım.”
İKAMETGAH YOK, FATURA VAR
İkametgah kayıtları olmamasına rağmen hala elektrik ve su faturası ile çöp vergisi ödemeye devam ettiklerini vurgulayan Uluışık, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de başvurduğumda kayıt yapabileceğimi söylediler. Ama yine kentsel dönüşümden dolayı kayıt yaptıramazsınız dediler. Şu an boşta göründüğüm için herhangi bir yere kaydımı aldırmazsam devlet bana yapmadığım bir işlemden dolayı ceza da verebilir. Şu an çok mağduruz. Bayram öncesi elektriğimizi, suyumuzu kestiler. Benim 2.5, 3.5 ve 12 yaşlarında çocuklarım var. Bir ev susuz, elektriksiz, doğal gazsız olabilir mi? Bunlar temel, insani ihtiyaçlar. Bunlar insanların elinden alınamaz. Bizim 2 ton su hakkımız elimizden alınmış durumda. Saçma bir durumun içerisindeyiz ve herkes mağdur bir durumda.”
‘YERİNDE ADİL DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ’
“Baskılar o kadar arttı ki biz evdeyken dozerlerle gelip evi üstümüze yıkabileceklerini düşünüyoruz” diyen Uluışık, sözlerini şöyle tamamladı: “İstanbul’un ortasında bu zulmü yaşıyoruz. Kanser hastası olan annemin elektriğini, suyunu kestiler. Hasta olanların elektriği, suyu kesilmeyecek dediler. Şart olarak ise yatalak ve cihaza bağlı olması gerekiyormuş. Annemin hastalığından dolayı moralinin iyi olması gerekiyor ama hem annemin hem bizim moralimiz çok kötü. Bize yaşatılanların hesabını kim verecek, bunun sorumluluğunu kim alacak? Herkes sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. Benim sorumluluğum değil diyorlar. Biz herkesin duyarlı olmasını istiyoruz çünkü burada yaşananlar burasıyla sınırlı değil. Yarın öbür gün diğer yerlerde de yaşanacak. Hiç kimsenin üç maymunu oynamaması gerekiyor. Kendi yerimizde ve adil bir şekilde kentsel dönüşüm istiyoruz. Bunun sözleşmeye dayalı olmasını istiyoruz.”
MA / Esra Solin Dal