Harmandalı GGM’de mültecilere şiddete suç duyurusu

İZMİR- İzmir Barosu, Harmandalı GGM’de Filistinli mültecilere uygulanan şiddete ilişkin yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

İzmir Barosu, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi (GGM) müdür vekili, Merkezdeki diğer yönetici statüsündeki yetkililer ve memurlar ile görevli güvenlik memurları ve jandarma personeli hakkında işkence ve görevi kötüye kullanma iddiaları ile suç duyurusunda bulundu. Baro suç duyurusuna ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. 19 Temmuz tarihinde kendilerine Filistinli mültecilerden merkezde kapalı tutuldukları ve dokuz gün boyunca kendilerine bilgi verilmediği ve jandarma tarafından saldırıya uğradıkları şikayeti geldiği aktarılan açıklamada, “İhbar üzerine 19.07.2022 tarihinde saat 10.00’da Baro Başkanlığı’nca konuyu araştırmak için İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ayşe Kaymak’ın GGM’de bulunan ve ihbarda ismi geçen bir yabancı ile görüşmek üzere GGM’ye gitmek üzere görevlendirildiği dile getirildi. Mültecilerle görüşmek üzere giden avukat bir süre bekletildikten sonra, darp edilen kişinin, bugün çıkışı yapılacak grup içerisinde olduğu ve hastaneye götürüldüğü bilgisi verilmiştir” denildi.

HASTANEDE DENİLDİ AMA GGM’DE ÇIKTI

Mültecinin Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunduğunun söylenmesine rağmen yapılan araştırmalarda mültecinin burada ya da bölgedeki diğer hastanelerde olmadığının anlaşıldığı aktarılan açıklamada, “Bunun üzerine kurum çalışanlarına İzmir Barosu’nun dilekçesine derhal yanıt verilmesi ve kişi kurumda ise görüşme talebinin yerine getirilmesi tekrar istenmiştir. Dilekçede ‘kişinin çıkış işlemlerinin yapıldığını bu nedenle görüşme yaptırılamayacağı’ bilgisi sözlü olarak verilmiştir. Çıkış işlemlerinin ne kadar süreceği sorulduğunda ise 1,5 saat denilmesi üzerine beklenilmeye başlanmıştır. Ancak aradan geçen 2 saatin sonunda kişinin ancak akşam çıkış yapacağı söylenmiştir. Yazdığımız diğer dilekçede ise tarafımıza yazılı olarak ‘yabancının çıkış hazırlığı yapıldığından gerekli prosedürler yapıldığından yabancı ile avukat görüşmesi yaptırılamamıştır’ cevabı verilmiştir” diye belirtildi.

‘KUŞKULAR ARTIYOR’

İhbar içeriğinden çocukların da dahil olduğu kalabalığa karşı şiddet kullanıldığı, bunun da ancak GGM yönetiminin talep ve talimatı ile mümkün olabileceği kaydedilen açıklamada, “Önce kişinin kurumda olduğunu söylemelerine rağmen, sonradan hastanede olduğunu söylemeleri, İzmir Barosu tarafından hastanelerin aranması sonucu yapılan araştırma sonunda kişinin hastaneye gitmediğinin ortaya çıkması üzerine bu kez çıkış işlemlerinin yapılmakta olduğunu belirtmelerinin ve ısrarlı sorular karşısında çıkışın akşam yapılacağını kabul edilmesine rağmen mesai saati boyunca görüşme yaptırılmamasının işkence – kötü muamele ihbarının doğruluğuna ilişkin kuşkuları arttırıyor. Ulusal ve uluslararası mevzuat gereği ve deliller ışığında sorumluların TCK madde 94 ve TCK madde 257 başta olmak üzere ve re’sen gözetilecek diğer suçlar için soruşturma yürütülmesi ve faillerin cezalandırılmaları talepli suç duyurusunda bulundu” ifadeleri yer aldı.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir