Kadınlardan şiddete karşı dalga dalga direniş

  • 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla  alanlara çıkan kadınlar,  erkek-devlet şiddetine karşı yürüdü.  SES ve  DİSK’li kadınlar ise çalışma koşullarına dikkat çekerek, eşit işe eşit ücret istedi.

Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar alanlara çıktı.

Deniz Poyraz’ın köyünde 25 Kasım yürüyüşü

Mêrdîn’de (Mardin) Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve HDP, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi. HDP İzmir İl Örgütü’nde katledilen Deniz Poyraz’ın Mehsert (Ömerli) ilçesindeki köyü Xirbêmirîşka’da (Tavuklu) düzenlenen yürüyüşe çok sayıda kadın katıldı. Ellerinde Deniz Poyraz, Gülistan Doku, İpek Er, tutuklu Garibe Gezer’in fotoğrafları ile kadın mücadelesine dikkat çeken dövizler eşliğinde yürüyen kadınlar, “Savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı Özgürlük Zamanı” pankartı açtı.

Burada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 61 yıl önce Dominik’te katledilen Mirabel kardeşleri hatırlatarak, “Faşist diktatörlüğe baş kaldırdığı için, diktatörler tarafından tecavüz edilip katledildiler” dedi. Türkiye ve Ortadoğu’da da bu fikirlerle hareket eden iktidarların olduğuna dikkat çeken Başaran, Deniz Poyraz’ın da bu şekilde katledildiğini belirtti.

Êlîh’te kadınlar şiddete karşı yürüdü

Êlîh’te (Batman) TJA ve HDP Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Batman’da yürüyüş düzenliyor. “Savaşa, şiddete , yoksulluğa karşı Kadın özgürlük zamanı” pankartının açıldığı yürüyüşe çok sayıda kadın katıldı.

Kadınlar engel tanımadı

Wan’da (Van)  Musa Anter Parkı’nda buluşan Kadın Platformu Cumhuriyet Caddesi’ne kadar  bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş öncesi kadınların önünü alan çevik kuvvet polisleri kadınlara ablukaya aldı. Baskı ve engellemelere rağmen Platform adına  açıklama  yapan Zeynep Tağtekin, dünyanın dört yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaş ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı alanlarda olduklarını vurguladı.

Sağlık emekçisi kadınlar taleplerini sıraladı

İstanbul’da alanlara çıkan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES)  Aksaray Şubesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama gerçekleştirdi. “Haklarımız ve hayatlarımızdan, eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz”  pankartı açan kadınlar, sık sık “Kadınlar birlikte güçlü” ve “Yaşasın kadın mücadelemiz” sloganları attı. SES yaptığı açıklamada, “Büyüyen yoksulluk kadınları şiddet dolu hayatlara mahkûm ediyor” dedi.
Kadınların yaşamın her alanında olduğuna dikkat çeken SES taleplerini şöyle sıraladı:

  • “Çalışırken bedensel, ruhsal, fiziksel olarak kadını koruyan pozitif ayrımcı yasalar, uygulamalar talep ediyoruz; sağlık alanı ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır, gerçek bir yıpranma payı ve erken emeklilik verilmeli.
  • Çalışma yılı ve yaş ortalamasına göre gece nöbet günleri azaltılmalı, personel açığı giderilmeli.
  • Gebeliğin tespitinden sonra gece nöbetleri kaldırılmalı.
  • Gelir Vergisi yüzde 10’da sabitlenmeli, vergi dilimi uygulaması işçi ve emekçiler için kaldırılmalı.
  • İLO 190 ve İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı.”
  • DİSK’li kadınlardan açıklamaAnkara’da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’nin onaylanması talebiyle başlattıkları kampanya kapsamında Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada çalışmala koşullarına dikkat çekildi.Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda DİSK üyesi katıldı.

    İHD Kadın Komisyonu sözleşmeye dikkat çekti

    İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu da gün dolayısıyla yaptığı açıklamada yoksulluğun getirdiği kadın sömürüsüne dikkat çekti. İHD Kadın Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen hükümetin faillere şiddetin meşru olduğu mesajını verdiğini belirtti. Yaşanan tutuklamalar, cezaevindeki vahşete değinen Kadın Komisyonu savaşa işaretti.

    İHD Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu’da yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Tüm kadınları kadına yönelik cinayetlerin, şiddetin, tacizin, tecavüzün, her türlü ayrımcı politikaların son bulduğu ana kadar susmamaya, ses çıkarmaya ve en büyük kazanımlarımızdan biri olan İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar imzalatana kadar mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

    İsyandayız

    İskenderun Kadın Platformu, Hatay’ın İskenderun Eski Bit Pazarı’nda açıklama yaptı. “Şiddete, savaşa, erkek egemenliğine, ekonomik krize karşı isyandayız” pankartı altında yapılan açıklamada “25 Kasım’ın mücadele ruhuyla şiddete, emek sömürüsüne, erkek egemenliğine boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” denildi.

  • Devlet, kadın katillerini koruyorŞirnex’in (Şırank) Silopî ilçesinde TJA ve HDP Kadın Meclisi öncülüğünde Sanat Sokağı’nda açıklama yapıldı. “Li dijî nijadperwestî û zayendîperestîyê dem dema azadîya jinêye” pankartını açan kadınlar aynı zamanda Silopî’de Türk devlet tarafından katledilen Taybet İnan, Cemile Cağırgan ve erkekler tarafından çeşitli tarihlerde katledilen kadınların fotoğraflarını da taşıdı. Yapılan açıklamada devletin kadın katillerini koruduğu kaydedildi.
  • Şiddet münferit değilRiha (Urfa) İl Kadın Platformu, Haliliye ilçesi Topçu Meydanı’nda açıklama yaptı. Kadınlar açıklama alanına “Jin Jiyan Azadi” sloganları ve zılgıtlarla giriş yaptı. Platform adına yapılan açıklamada, kadına yönelik şiddetin münferit olmadığı kaydedildi. Açıklamada şiddete karşı mücadelenin kadın dayanışmasından geçtiği belirtildi. Açıklamada ayrıca İpek Er, Gülistan Doku ve İstanbul Sözleşmesi’ne de değinildi.
  • Hayatlarımıza sahip çıkıyoruzSemsûr (Adıyaman) İl Kadın Platformu da yağmura rağmen Demokrasi Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada kadınlar adına konuşan Eylem Yıldırım, “Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü bir şekilde hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyoruz. Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz. İsyanımızı büyütüyoruz” şeklinde konuştu.https://www.ozgurpolitika.com/haberi-kadinlardan-siddete-karis-dalga-dalga-direnis-156640/