Paris’te acı, öfke ve boyun eğmeme iradesi

Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ve Kürtlere ait işyerlerine dönük dünkü faşist saldırıda katledilen Evîn Goyi (Emine Kara), sanatçı Mîr Perwer ve Abrurahman Kızıl için Avrupa’nın birçok merkezinden otobüslerle gelenlerin de katılımıyla Paris sokakları on binlerce öfkeli Kürt, Türk, Fransız ve farklı uluslardan insanla doldu.

Katliam gün boyu sokakta lanetlendi

Kürtler ve dostları Paris’te gün boyu sokaklarda katliamı lanetledi. Katliamın yapıldığı Ahmet Kaya Kürt Kültür Derneği önünde bir araya gelerek başlatılan protesto eylemi daha sonra République Meydan’ına kitlesel yürüyüşle sürdü. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüşe Kürt ve Fransız siyasetçiler de katıldı ve katliamın perde arkasının aydınlatılmasını istedi. Eyleme Türkiyeli ve Kürdistanlı sol örgütlerin yanında Solidaires, CNT (Confédération Nationale du Travail) ve NPA (Yeni Antikapitalist Parti) de katıldı.

Gerçeği öğrenmemiz gerek’

Bütün katılımcıların gelişiyle République Meydanı hınca hınç doldu. Kürsüden atılan sloganlar, Kürtçe ve Fransızca olarak aktarılan bilgilerin ardından ilk olarak sözü Paris milletvekili Sylvain Maillard aldı: “Fransa Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve Başbakanının gerçeğin açığa çıkarılması için harekete geçtiklerini ifade etmek için buradayım. Size bir söz vermek istiyorum, gerçeği öğrenmemiz gerek.”

10. Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard ise şunları dile getirdi: “Paris Kürtlerin toprağıdır. Bu on yıllardır böyle. Dün bu saldırıda üç kişiyi kaybettik, bundan 10 yıl önce La Fayette Sokağı’nda onurlandırdığımız üç kadın devrimci gibi… Kürt halkının acısını paylaşıyorum. Kürt halkının bizim değerlerimizi savunmak için ödediği bedelleri biliyoruz, bunun için teşekkür ediyoruz, hayranlığımızı ve öfkemizi bugün burada ifade ediyoruz. Demokrasiyi savunmaya devam edeceğimizi buradan size de söylemek istiyorum.” 

Bu planlı ve örgütlü bir saldırıdır’

Paris Barosu Başkan Vekili Vincent Nioré ise, “Paris avukatlarının ve baro başkanının dayanışma mesajlarını iletmek için buradayım. Dün yaşanan cinayet sadece bir ırkçı cinayet değildir, bu planlı ve örgütlü bir saldırıdır, bir terör saldırısıdır” dedi.

Fransa Ermeni toplumu ve Irkçılık ile mücadele kurumları temsilcileri söz alarak şunları ifade ettiler: “Ermeni toplumu ve Fransa’daki Ermeni kurumları adına Ermeni halkının sizin yanınızda olduğunu ifade etmek isterim. Biz ezilen halklar aynı zamanda mücadele içinde olan halklar olarak bu saldırıların amacına ilişkin şunları söylemek isterim. Fransız yargısına inanıyoruz, Ankara ile olan diplomatik ilişkilerini bozsa bile Fransa devleti bu katliamı aydınlatma cesaretini göstermelidir!”

‘Utanç duyuyoruz’

Irkçılıkla ile mücadele eden bir kurum olan MRAP temsilcisi, “Fransızlar olarak, özgürlük, eşitlik ve kadın özgürlüğü için mücadele eden militanların ülkemin başkentinde katledilmesinden utanç duyuyoruz” dediler.

Fransız İnsan Hakları Birliği Başkanı da Kürt halkının yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. “İkiyüzlülerin balosuna son vermeliyiz. Dün bu saldırı haberini alır almaz, aklıma Fidan, Leyla ve Sakine geldi. Kürtlerin ikici kez Paris’in kalbinde vurulması kabul edilemez.”

Komünist Parti kalabalık bir heyet olarak République Meydanı’ndaydı. Genel Başkan Fabien Russel, “Bugün yüreğimizin kanadığını ifade etmek istiyorum. Kalbimiz kanıyor, çünkü Kürt halkı bir tarih, bir devrim kenti olan Paris’te bir kez daha vuruldu. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

NUPPES lideri Jean-Luc Mélenchon ise şunları söyledi: “Dün katledilenler politik militanlardı. Onların ortak mücadelemize olan bağlılıklarını anıyorum. Onlar arasında Evîn yoldaşımız da vardı, Fransa’daki Kürt Kadın Hareketi öncülerinden ve IŞİD’e karşı savaşın kahramanlarındandı, cephede yaralanmıştı. Anısı önünde eğiliyoruz.”

‘Bozkurt işaretli provokasyon girişimi’

Konuşmalar sürer ve kitle Bastille’e doğru yürümeye hazırlanırken faşistler bozkurt işaretleri yaparak kitle içine araçla girmeye yönelerek provokasyon yaratmaya çalıştı. Kitle tepki gösterdi fakat polis eylemcilere biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. Çatışma çıktı. Kitle çok sayıda aracı ateşe verdi, molotof kokteyli ve taşlar havada uçuşmaya başladı. Bütün meydan ve ara sokaklar gaz içinde kaldı. Kitleden sık sık “İntikam” sloganları duyuluyordu.

Eylemin son bulmasının ardından kitle katliamın yaşandığı Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçmek istedi. Ancak Fransız polisi yürüyüşe izin vermeyerek gaz bombası ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale etti. Buradaki müdahalelerden çok sayıda kişi etkilendi. Yaralılar hastaneye kaldırılırken gözaltıların da olduğu öğrenildi.

Kitle yine de Ahmet Kaya Kültür Merkezi önüne giderek nöbet eylemi başlattı. Nöbet eyleminin cenazeler teslim alınıp gömülene kadar süreceği belirtildi.

Alınteri

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir