Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Antep, Maraş, Hatay ve Malatya merkezli depremlerin ardından yaşanan insan hakları ihlallerine dair rapor yayınladı.
Hükümetin OHAL ilanının insan hakları ihlallerini artırdığına vurgu yapılan raporda, toplumun birbiriyle dayanışma çabasına darbe vurulmak istendiği belirtildi.
Bir kişi gözaltında öldürüldü
TİHV’in hak ihlalleri raporuna göre 6-27 Şubat tarihlerinde, deprem bölgesindeki cezaevlerinde üç kişi kolluk güçlerinin saldırısı sonucunda öldü. Diğer taraftan bir kişi gözaltında işkence sonucu yaşamını yitirdi. Toplamda 17 kişi işkence ve diğer kötü muameleye maruz kalırken, en az on kişi yaralandı.
Basına engel
Haber takibi yapan en az 22 gazeteci, kolluk kuvvetleri ve sivil kişiler tarafından müdahaleye maruz kaldı, en az bir gazeteci yaralandı, dört gazeteci gözaltına alındı. Ayrıca bir yabancı gazetecinin ülkeye girişine izin verilmedi. Bu süreçte sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle iki gazeteci, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ iddiasıyla tutuklandı
Sosyal medya cezaları
Depremle ilgili sosyal medya paylaşımlarına ilişkin başlatılan incelemeler sonucunda 575 kişi hakkında işlem yapıldı, 141 kişi gözaltına alındı, 27 kişi de tutuklandı.
Toplumsal tepki hedefte
Deprem sonrasında üniversitelerde eğitimin uzaktan sürdürülmesi kararıyla ilgili 10 toplantı ve gösteriye saldıran polis, 246 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı.
Yardım malzemelerine engel
Vatandaşların topladığı yardım malzemelerinin depremzedelere ulaşımı engellendi. 16 kişi gözaltına alındı, altı kişi keyfi biçimde özgürlüklerinden alıkonuldu, en az bir kişi fiziksel şiddete maruz kaldı, bir kişiye ise para cezası uygulandı. Sivil toplum örgütleri, siyasi parti ve belediyeler en az 20 kez engellendi. Gelecek Partisi tarafından gönderilen 100 TIR’a, HDP tarafından toplanan bin 500 çadıra, 8 tır ve 2 kamyon yardım malzemesine, 30 konteynere, 120 jeneratöre el konuldu
TİHV açıkladığı raporda, bu gibi durumlarda yaşanan eksilikler/ihmallerin sorumlusunun devletlet olduğu vurgulanarak, depremlerde yaşanan ölümlerin yaşam hakkının ihlal, anlamına geldiği vurgulandı.
Kaynak: https://alinteri8.org/2023/03/03/tihvden-depremlerde-yasanan-hak-ihlalleri-raporu/