Saraçhana’de ‘İşimizi geri istiyoruz’ eylemi: İmamoğlu özür dilesin

Soylu’nun tehditleri sonrası İBB’de işten atılanlar oturma eylemi başlattı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İBB’de çalışan 557 terörist var” tehdidinin ardından işten atılan İBB işçileri belediye binasının olduğu Saraçhane’de oturma eylemi başlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi tarafından işlerine son verilen işçiler, İBB Saraçhane binası önünde süresiz oturma eylemine başlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, TİP Bilim Kurulu üyeleri, UMUT-SEN, Eğitim-Sen 6’Nolu Şube, çok sayıda sendika ve yurttaş da eyleme destek verdi. İşçiler oturma eyleminden öncesinde bir basın açıklaması ile kamuoyuna taleplerini duyurdu.

KOD-42 ve cadı avı

Eylemde, “İşimizi geri istiyoruz” yazılı pankart yanı sıra “KOD-42 al başına çal”, “Barış akademisyenleri onurumuzdur” ve “direne direne kazanacağız” dövizleri taşındı.

İşten çıkarılan İBB çalışanlarından akademisyen Fatma Gül Eryıldız Şenvardar, talepleri sıralayıp “İşimizi geri istiyoruz” dedi.

Fatma Gül Eryıldız Şenvardar, yönetim tarafından hukuksuz ve keyfi biçimde işine son verilen ve her an işten çıkarılma tedirginliği yaşayan, mobbinge maruz bırakılan, hakları ödenmeyen ve istifaya zorlanan çalışanlar olarak ortak karar dahilinde süresiz eylem kararı aldıklarını söyledi.

Yakın zamanda güvenlik soruşturmaları bahane edilerek pek çok İBB çalışanı yasal hakları da gasp edilerek işten çıkarıldığını vurgulayan Şenvardar, “İçişleri Bakanının spekülatif açıklamalarıyla başlayan cadı avı, masumiyet karinesi gibi hukukun en temel ilkelerinin çiğnendiği korkunç bir boyut kazandı. İBB yöneticilerinin kendilerine yönelecek olası tehditleri savuşturmak için mesai arkadaşlarını feda etme tutumlarının, AKP iktidarının sınır yoklama stratejisine hizmet ettiğini görmesi gerekiyor. Sivil ölüme mahkum edilerek Kod 42,25 ve 2 gibi işçinin somut olarak hiç bir hak alamadığı kodlarla işinden edilen işçiler olarak biz, İBB yönetiminin bu pervasız tutumunun karşısında mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

‘Ekrem İmamoğlu kamuoyu önünde özür dilesin’

Taleplerinin karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten Şenvardar, taleplerini şöyle sıraladı: “İBB Saraçhane binası önünde süresiz oturma eylemine başladığımızı duyurmuş oluyoruz. Haksız uygulamalar nedeniyle yaşatılan mağduriyetler için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kamuoyu önünde özür dilesin. Haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan bütün çalışanlar koşulsuz şartsız işe iade edilsin. İBB’deki hukuksuz işten çıkarmalar sona ermesidir. Asla geri adım atmayacak ve hakkımız olanı alana kadar alanlardan ayrılmayacağız!” diye konuştu.
Eylemin sona ermesi ardından akademisyenler ve işçiler, oturma eylemine geçti. Bu esnada polis, oturma eylemini engelleyeceğini bildirdi. Ancak akademisyenler ve işçiler, engelleme girişimine rağmen eylemlerini sürdürdü.

“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış bildirisine imza attığı için KHK ile kamudan ihraç edilen akademisyen Fatma Gül Eryıldız Şenvardar, İBB tarafından kod 42 ile işten çıkarıldığını duyurmuştu.

Yeni Yaşayam Gazetesi

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir