F Oturumu: Ağır hasta tutsak Abdullah Kalay serbest bırakılsın

F Oturumu eyleminin 534’üncü haftasında “Hapishanede kalamaz” raporuna rağmen Kandıra Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Abdullah Kalay’ın durumuna dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 534’üncüsünü dernek binalarının önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Kocaeli Kandıra 2 No’lu F tipi Hapishanesi’nde tutulan hasta tutuklu Abdullah Kalay’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Bu haftaki açıklamayı İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut yaptı.

Wernicke – Korsakoff hastalığının yanında ileri derecede kalp yetmezliği, işitme kaybı, bacaklarda ödem, hemoroit, prostat hastalığı da olan Kalay’ın hapishane koşullarında yaşamının ağır tehdit altında olduğuna dikkat çekildi. Barut, 1992 yılında tutuklanan Kalay’ın yapılan muayenelerde Wernicke- Korsakoff tanısı konulunca, bu hastalıkla hapishanede kalamayacağına karar verildiğini 2002 yılında tahliye edildiğini hatırlattı. Ancak mahkeme tarafından verilen hapis cezasının 2010 yılında onaylandığını ve sağlık durumunun değişmediği halde yeniden tutuklandığını vurguladı.

‘Tahliyesi engellendi’

2012 yılında Kalay’ın kalp krizi geçirdiğini ve yapılan anjiyo sonrasında tıkalı ana damarına stent takıldığını ifade eden Barut, “Kalay, kalp krizi geçirdikten 2 saat sonra hastaneye ulaştırılabildi. Geç müdahale edildiği için kalbinde, damar ve böbreklerinde ağır bir tahribat oluştuğu belirlendi ve bundan dolayı kalp ve böbrek yetmezliği gelişti. Kalbinin yüzde 30 kapasite ile çalıştığı tespit edildi ve yıllarca 10 çeşit ilaç kullandı ancak durumu daha da kötüye gitti 2019’da da kalbine pil takıldı. 2020’de kalp pili muayenesi sırasında yeniden kalp krizi geçirdi. Kalay, acil müdahale ile bir kez daha ölümden döndürüldü. Kalay için, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı, dört kez, ‘hapishanede kalamaz’ raporu verdi. Buna rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu bu raporları kabul etmeyerek Kalay’ın tahliyesini engelledi” dedi.

Kalay’ın son durumu hakkında ailesinin verdiği bilgileri aktaran Barut sözlerini şöyle noktaladı: “Nefes almakta ve ayakta durmakta zorlanan Kalay, 2022 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama hastanesine götürüldü. Acil müdahale sonrası yeniden Adli Tıp’a sevk edildi. Adli Tıp Ana Bilim Dalı Abdullah rapor için Kalay’a EKO çekimi için 7 Temmuz 2022’ye, Sintigrafi için de 30 Eylül’e randevu verdi. Kalay’a hiçbir tedavi uygulanmadan koğuşuna geri götürüldü. Kaygı içinde yaşayan ailesi, Kalay’ın hayatını kaybetmeden önce serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda devam ettirilmesi için yetkililerden yardım istemektedir.”

GAZETE PATİKA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir