2022 Newrozu: Yüz binler alanları doldurdu

Newroz kutlamaları Van, İstanbul, Batman, Hakkari, Antep, Urfa, İzmir, Adana, Ankara, Silopi, Doğubayazıt (Bazîd) ve Silvan başta olmak üzere 34 merkezde gerçekleştirildi. İstanbul ve Van’da yüz binlerce kişi bir araya geldi. İzmir, Bingöl, Batman, Silopi, Antep, Antalya, Bazîd, Urfa, Hakkari ve diğer merkezlerde de görkemli kutlamalar gerçekleştirildi.

İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Antalya, Osmaniye, Aydın, Eskişehir, Ankara, İskenderun, Çanakkale gibi yerlerde yapılan kutlamalar sol-sosyalist partilerin ve emek ve demokrasi güçlerinin buluşmasına dönüştü. Başta Van olmak üzere Kürdistan’da yapılan kutlamalarda ise Kürdistani güçler, ulusal talepler etrafında bir araya geldi.

İstanbul

“Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” sloganıyla gerçekleşen Newroz kutlamalarının İstanbul’daki havası, tarihsel birikimini toplumsal bir hafızaya dönüştüren Kürt halkının tam da bu nedenle yenilmez olduğunu bir kez daha gösterdi.

Halk sabah saatlerinden başın akın Yenikapı Meydanı’na geldi. Geçen yılla kıyaslandığında havanın elverişsizliğine rağmen daha kalabalık bir katılımla kutlanan Newroz, polise bile kontrol edilmesi zor” cümlelerini kurdurttu. Marmaray’la, ilçelerden kalkan otobüsler ve Kadıköy’den vapurla alana akın eden Kürt halkının dilinden Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ı selamlayan ve özgürlüğünü isteyen sloganlar eksik olmadı. Alana yürürken atılan “Biji serok Apo!”, “Be serok ziyan nabe!” sloganlarına, ölümsüzlere adınmış Çarxa Şoreşe marşının okunması eklendi.

Kadınlar her zaman olduğu gibi kitlesellikleri ve rengarenk yöresel giysileriyle alanın ruhunu ellerinde tuttular. Özgürce çektikleri halayları, haykırdıkları sloganlarıyla Kürt kadınlar o alanla ruhlarıyla bütünleştiler. Polis ablukası, baskılar umurlarında bile olmaksızın Newroz’u özgür bir dünyada kutluyorlarmış gibiydiler.

Alanın dolup dolup boşaldığı Newroz’da bir ara çıkanlar ve gelenler yolların tıkanmasına-kilitlenmesine neden oldu. Etkinlik boyunca alana girişler devam ettiği için yoğunluk karşısında polis arama noktalarını kaldırmak zorunda kaldı.

Geçen yıla göre daha kitlesel bir kortejle Newroz’a katılan Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) de “Newroz Birliğe, Mücadeleye Çağrıdır Bangek e Bo Yêkîtî û Tekôşînê!” yazılı pankart, flamalar ve sloganlarıyla alanda yer aldı. Alandan alkışlarla karşılanan BMG korteji daha sonra Newroz’un coşkusuna katıldı.

Newroz bitiminde yüzbinler “Bijî Serok Apo” sloganlarla yürüyüşe geçildi. Yürüyüşün başıyla sonunun görünmediği bir kitlesellikle kutlama sonlandı.

İzmir

2022 Newroz’unu Kürt özgürlük hareketi ve Kürt halkı “Şimdi Kazanma Zamanı” şiarı ile tüm Kuzey Kürdistan’da olduğu gibi Türkiye’nin büyük illerinde de kadın, çocuk, genç, yaşlı, on binler Newroz alanlarına aktı. İzmir de Newroz’u büyük bir coşkuyla kutlayan yerlerden biriydi. 

13:00’te başlayacak program öncesinde binler Gündoğdu Meydanı’nı doldurmaya başlamıştı bile. Devrim ölümsüzleri için yapılan 1 dakikalık anma 17 Haziran’da katledilen “Deniz Poyraz Ölümsüzdür!”, “Şehit Namırın!” sloganları ile gerçekleşti.

Newroz ateşinin yakılmasının ardından Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz şahsında “Barış Anneleri”, Aysel Tuğluk şahsında Kürt ve devrimci tutsaklar selamlandı.

Newroz konuşmalarında günümüz Dehak’larına karşı bir adım bile geri atmayanlara “Şimdi Kazanma Zamanı” şiarı vurgusu yapıldı. Newroz alanındaki coşku ve dinamizm bu şiarın kitlelerdeki yansıması olacak biçimde elle tutulur haldeydi.

Devrimci kurumların ve yapıların da yoğun katılım gösterdiği İzmir Newroz kutlamalarında Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) de kortej olarak katıldı.

Newroz Aydın’da Manisa’da, Denizli’de kutlandı. Denizli Merkezefendi’de ise kutlama alanına “Şimdi kazanma zamanı”, “Barış ve demokrasiyi birlikte kazanacağız, halklar kazanacak”, “Dehaklara karşı Kawa olmalı”, “Bijî Newroz”, “Savaşa, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı demokrasi ve özgürlük için şimdi dayanışmayla kazanma zamanı” ve “Newroz Piroz be” pankartları asıldı.

Ankara

Günler öncesinden hazırlıkları yapılan Newroz Ankara Anıtpark’ta görkemli bir kutlamayla gerçekleştirildi. Bu yılki Newroz daha önceki yıllardan çok daha coşkulu çok daha dinamik bir şekilde kutlandı. Kutlamaya Birleşik Mücadele Güçleri, “Newroz Birliğe, Mücadeleye Çağrıdır  Newroz Pirôz Be!” yazılı pankartla katıldı. Arama noktalarında BMG’yi oluşturan güçlerden kimilerinin bayrak ve flamalarına el konuldu. Birleşik Mücadele Güçleri arama noktasından sonra yürüyüş korteji oluşturarak konuşmaların yapılacağı platform önüne kadar “Yaşasın Birleşik Mücadelemiz!”, “Newroz Pirôz Be!” sloganlarıyla yürüdü. BMG sloganla platform önüne yürürken alanda bulunan kitle alkışlarla karşıladı.

Ateşin yakılmasına izin verilmeyen Newroz saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunda kitle hep bir ağızdan, “Çerxa Şoreşê”  marşını söyledi. Saygı duruşunun ardından Newroz mitingini düzenleyen kurumlar adına hazırlanan ortak metin okundu.

Ortak metinde “Newroz, halkların eşitlik ve özgürlük şiarını yeniden hatırlatmaktır. Newroz, Mezopotamya ve Anadolu halklarının; ezilen, sömürülen halkların kanı, canı ve emekçilerin alınteriyle beslenen zalim Dehaklara ‘dur’ dediği gündür. Kawa’nın yaktığı özgürlük ateşi ezilen halklar için tiranlara karşı verilen mücadele, direniş ve özgür bir yaşamı kurma sözüdür” denildi.

Botan’da Newroz coşkusu büyüyor

Beytüşşebap ve Şırnak’tan sonra Botan’ın pek çok yerinde Newroz ateşi yakılarak coşkulu kutlamalar gerçekleştirildi. Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Newroz alanında binlerce kişi bir araya geldi. Beyaz Tülbentli Annelerin, gençlerin ve kadınların çoğunlukta olduğu alanda halaylar çekildi, demokrasi ve özgürlük talepleri dile getirildi. Mardin’in Dêrik ve Savur ilçelerinde de Newroz kutlamaları yapıldı. Mardin’deki Newroz kutlamalarının bir diğer adresi Savur’du. 

Batman’da görkemli kutlama

Görkemli kutlamaların yapıldığı merkezlerden biri olan Batman’da da on binler bir araya geldi. Kutlamaya çevre ilçe ve köylerden de çok sayıda kişi sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurdu. Katılımcılar, iki polis arama noktasında arandıktan sonra alana girebildi.

 Antep Newroz renklerine büründü

Antep’te kutlamaların yapıldığı alan HDP bayraklarıyla süslendi. Kutlama meydanına 7’den 70’e kadın ve çocuklar ulusal kıyafetleriyle geldiler ve alana “68 ruhuyla gençlik her yerde” yazılı pankart asıldı. Deniz Poyraz ve Diyarbakır Newrozu’nda polisler tarafından katledilen Kemal Kurkut’un fotoğraflarının basılı olduğu pankartlar ise alana alınmadı. On binlerce kişinin katıldığı Antep’te, tecride tepki gösterildi ve Aysel Tuğluk ile hasta tutsaklara özgürlük istendi:

“Tecrit politikalarıyla ülkeyi tecrit alanına çevirenler bilsinler ki, biz bu tecridi kıracağız. Cezaevlerini ölüm evlerine dönüştürenler bilsinler ki, yoldaşlarımızı özgürleştireceğiz. Bugün Aysel Tuğluk’un hafızasına Antep halkı sahip çıkacak. Hasta tutsakların serbest kalması için buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bize zulüm edecekler diye ülkeyi açlığa ve yoksulluğa mahkum edenler gidecek, kaybedecek.”

Urfa’da Emine Şenyaşar’ın direnişine destek, Öcalan’a özgürlük talebi

Malatya Yeşilyurt ve Urfa’da da görkemli Newroz’lar yapıldı. Urfa’da bir araya gelen on binlerce kişi sloganlar ve taşıdıkları dövizlerle taleplerini dile getirdi. Şenyaşar ailesine yönelik katliam ve yapılan zulme tepkinin yükseldiği, Öcalan’a özgürlük talep edilen Urfa’daki Newroz kutlamasında Urfa Adliyesi önünde 377 gündür Adalet Nöbeti’ni sürdüren Emine Şenyaşar’ın fotoğrafının olduğu lolipoplar taşındı.

Hakkari Newrozu’nda Leyla Güven’in mesajı

Hakkari Newrozu, kent merkezinden 5 kilometre uzaklıkta bulunan otogarda soğuk havaya rağmen halkın ve özellikle gençlerin yoğun katılımıyla kutlandı. Kutlamaya DTK Eşbaşkanı ve rehin tutulan milletvekilimiz Leyla Güven mesaj gönderdi. Güven’in mesajı şöyle: 

“Saygıdeğer halkımız, sizler dışarıda bizler zindanda savaş, baskı ve adaletsizliğe artık yeter, êdî bese diyoruz. Sayın Abdullah Öcalan şahsında bir halkın tecrit edildiği, bu tecridin bütün zindanlara yayıldığını yaşayarak görüyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizde hiç kimsenin insafına ihtiyacımız yoktur. Biz Kürt kadınlar olarak diyoruz ki Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojava’da birlik, beraberlik, ulusal ittifakımızı oluşturarak yeni bir yüzyıla adım atacağız. Emektar halkımıza sözümüzdür; destansı mücadelemizi referans alarak bulunduğumuz her alanda direneceğiz.”

Marmara’da Newroz’a katılım ve coşku

Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki Newroz alanında bir araya gelen binlerce kişi, “Bijî Newroz, bijî sosyalizm!”, “Yaşasın Newroz, yaşasın sosyalizm!”, “Jin jiyan azadî!” sloganlarını attı. Newroz kutlamasında “Yoksuldan alıp zengine veriyorlar, değiştireceğiz”, “Şimdi özgürleşme zamanı”, “Şimdi gençlik zamanı” pankartları açıldı.

Marmara Bölgesinde İstanbul ve Bursa’nın dışında Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir illerinde de Newroz ateşi yakıldı. Balıkesir’in  Bandırma ve Ayvalık ilçelerindeki kutlamalarda da coşku hakimdi. 

Çukurova Newroz ateşiyle ısındı

Adana Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda kutlanan kitlesel kutlamada “Kemal Kurkut ölümsüzdür” pankartlarının asıldığı alana iki ayrı giriş noktasında üstleri arandıktan sonra girebilen yurttaşlardan yöresel kıyafet giyenler polis engeliyle karşılaştı.

Newroz Antalya’da Osmaniye’de, Maraş Elbistan’da Hatay Dörtyol’da kutlandı. İskenderun’da da Newroz’a halkın katılımı yoğundu.

Coşkulu kutlamaların bir diğer adresi de Ağrı’nın Bazid ilçesiydi. Aşırı soğuk havaya rağmen binlerce kişinin Newroz’a katıldı.

Bingöl’de son yılların en kitlesel kutlaması

Bingöl’de de Newroz soğuk havaya rağmen binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Halkın alana sığmadığı coşkulu Newroz kutlamasına kadınların birçoğu yöresel kıyafetlerle katıldı. Barış Annesi Hakife Serinyel ile HDP’liler Newroz ateşini tutuşturdu. Ayrıca Amed’in Silvan, Ergani ve Çınar ilçelerinde de Newroz kutlamaları yapıldı.

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir