HABER MERKEZİ – KESK üyeleri, birçok kentte düzenledikleri eylemlerde, “insanca yaşamaya yetecek ücret” talep etti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri birçok kentte enflasyon ve “ek zam” talebiyle açıklama yaptı.KESK Ankara Şubeler Platformu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ankara 5 Nolu Şube önünde açıklama yaptı. “Yeter Artık! Sahte Enflasyon Rakamlarına Göre Maaş Artışı Değil, İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret İstiyoruz” pankartı açan KESK’liler, sık sık “Zam, zulüm, işkence işte AKP”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” ve “AKP zammını al başına çal” sloganları attı. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İhsan Gülhan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin gerçeği yansıtmadığına işaret ederek, “TÜİK’e göre enflasyon; altı aylık yüzde 42,35, yıllık yüzde 78,62 artmıştır. Resmi gıda enflasyonu yüzde 94’e, ulaştırma enflasyonu ise yüzde 123’e ulaşmıştır. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) verilerine göre ise enflasyon: altı aylık yüzde 71,43, yıllık yüzde 175,55 artmıştır” dedi.
TALEPLER
Gülhan, şu talepleri sıraladı: “Tüm kamu emekçilerine, emeklilere en az vergi, artışı kadar yüzde 86 enflasyon farkı ödenmelidir. Mevcut durumdaki gelir vergisi tarifesinde, dilim tavan-tabanlarında veya vergi oranlarında ek bütçeye paralel artış yapılmalıdır. Aksi durumda maaş artışları cebimize girmeden gelir vergisine gidecektir. İktidarın bütçeyi tek başına belirleyip ardından toplu sözleşme masasında ‘bütçe imkanlarımız el vermiyor’ diyerek, bizleri hedeflenen çarpık enflasyon rakamlarına mahkum bırakma politikasına artık son verilmelidir. Emekçilerin, sendikaların, halkın bütçeye katılma hakkı önündeki engeller kaldırılmalıdır. 2023 bütçesi hazırlıklarına başlanacak olan önümüzdeki Ekim ayında toplu sözleşme masası kurulmalıdır. En düşük kamu emekçisinin geliri maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.”
Açıklama sonrası bordrolar yakıldı.
ANTALYA
KESK Antalya Şubeler Platformu, kentteki Defterdarlık binası önünde bir araya geldi. Açıklamada, “Enflasyon farkı zam değildir, ek zam istiyoruz” pankartı açıldı. KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Mol, gerçek enflasyon oranlarının TÜİK verileriyle de gizlenemez boyutlara ulaştığını belirtti. “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret” talep ettiklerini ifade eden Mol, “Emekçilerin, sendikaların, halkın bütçeye katılma hakkı önündeki engeller kaldırılmalıdır. 2023 bütçesi hazırlıklarına başlanacak olan önümüzdeki Ekim ayında toplu sözleşme masası kurulmalıdır. En düşük kamu emekçisinin geliri maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır. KESK olarak başta kamu emeklileri ve emeklileri olmak üzere maaşları, ücretleri resmi enflasyon çarkı ile ufalanarak yok edilen, yoksulluğa, sefalete itilen tüm kesimleri emeğimizin çalınmasına artık yeter demeye, insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve güvenli bir gelecek için omuz omuza vermeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
DİYARBAKIR
KESK Amed Şubeler Platformu, Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı önünde açıklama yaptı. “Emekten, halktan yana bir bütçe, insanca yaşamaya yetecek bir gelir istiyoruz” yazılı pankartın açıldığı eylemde, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganı atıldı. Açıklamada konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi Sekreteri Süleyman Öğüt, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile hukuksuzluk halinin sürdürüldüğünü belirtti.
Öğüt, “Ülkemizde tarihin en derin siyasal ve ekonomik krizlerinden birini yaşıyoruz. Gıda ürünlerinden doğalgaza, akaryakıttan elektriğe kadar tüm ürünlere birbiri ardına gelen zamlar, emeğiyle geçinen geniş toplum kesimlerinin hayatlarını sürdürülemez hale getirdi. İktidar, muhalif kurum ve yapıları susturmak, sindirmek, korkutmak, işlevsizleştirmek ve sonuç olarak etkisizleştirmek için devletin tüm olanaklarını, kurumlarını kullanmaktan geri kalmıyor. Yoksulluk sınırının yarısı kadar bir tutarla yaşam savaşı veren emeklilerin, ezici çoğunluğu açlık sınırı altındaki asgari ücrete mahkum edilen işçilerin, maaşı açlık sınırına yaklaşan kamu emekçilerinin ve dar gelirli milyonlarca yurttaşın yaşadığı gerçek enflasyonda gıda, kira ve ulaştırmada yaşanan zamların payı çok” diye belirtti.
Emekçiler, açıklamanın ardından bordro yakma eylemi gerçekleştirdi.