Başkan Gonzalo’nun yaşamını savunalım / Ulaş Kaya

Devrimci ve ilerici basın ve örgütler tarafından 20 temmuz 2021 tarihinde Peru’da Callao Deniz Üssündeki Güvenlikli hapishanesinden 29 yıldır tecrit altında tutulan Peru Komünist Partisinin önderi ”Başkan Gonzalo” yoldaşın hapishane yakınlarındaki bir hastaneye nakledildiği haberleri yayınlandı. Avukatlarının yaptıkları açıklamadan 89 yaşında olan Abimael Guzman, ”Başkan Gonzalo” yoldaşın sedef hastalığı olduğu ve hastalığının ileri yaş ve mevsim nedeniyle ağırlaştığını öğreniyoruz. Abimael Guzman, yeraltında mezar biçimi bir hapishanede uzun yıllardır tecrit altında tutulmasından dolayı sağlığı bozulmuş durumdaydı.
Yoldaş Gonzalo, Peru faşist yönetimi tarafından yakalandığı 12 eylül 1992’ye kadar Peru Komünist Partisine önderlik yaptı. Gonzalo önderliğindeki Peru Komünist Partisi 1980 yılında Peru’daki gerici-faşist yönetime karşı Halk Savaşını başlattı. Kırları kızıllaştıran halk savaşçıları 1992 yılında Peru’nun başkenti Lima’nın merkezine kadar ulaşmıştı.
Peru Komünist Partisinin önderi Gonzalo yoldaş 12 eylül 1992 yılında Peru devletiyle CIA’nın ortak operasyonuyla gözaltına alınarak tutuklandı. Tutuklandıktan sonra Callao Deniz Üssündeki hapishanenin özel bir hücresine konularak tecrit edildi.
Yoldaş Gonzalo yargılanma bahanesiyle mahkemeye Fujimori rejimi ve CIA ajanları tarafından ”Peru’daki halk savaşı liderlerini aşağılama ve proleter hareketi bastırma” adına çizgili bir yelek giydirilerek bir demir kafes içerisinde çıkarılıyor. Gonzalo yoldaş kendi şahsında komünizm mücadelesini küçük düşürmeye çalışanlara karşı tarihi bir konuşma yapmış, emperyalizmin kağıttan kaplan olduğunu tüm dünyaya haykırmış, Halk Savaşının  propagandasını yapmıştır. Gonzalo yoldaş çıkarıldığı mahkeme heyeti önünde yumruğu havada;
”Peru Komünist Partili yoldaşlar,
Halk ordusu savaşçıları,
Peru halkı;
Tarihi olaylar yaşıyoruz. Her birimiz bunun böyle olduğunu biliyoruz. Bu özel anda görevlerimizi yerine getirmeye devam etmek için tüm güçlerimizi hazırlamalıyız.
Hedefleri, başarıları, zaferi kazanmalıyız.
Halk çocuklarıyız,
Bu siperlerde komünist olduğumuz için savaşıyoruz” konuşmasını yapıyor.
Gonzalo yoldaş, kendisini teslim almaya ve bunu tüm dünyaya yayınlarıyla duyurmaya çalışan faşist Fujimori rejimine gereken tarihi yanıtı veriyor. Havaya kaldırdığı yumruğu ve söylediği enternasyonal marşıyla dünya kamuoyu önünde tarihi bir ders vermiş oluyor.
Başkan Gonzalo’nun yoldaşları tarafından dünya çapında açılan” Başkan Gonzalo’nun Hayatına Sahip Çıkalım” kampanyasına katılıp destek verme göreviyle karşı karşıyayız.
Başkan Gonzalo ve Peru’daki tüm siyasi tutsakların özgürlük çağrısını yükseltelim.