URFA – Şenyaşar ailesinin 522 gündür sürdürdüğü Adalet Nöbeti’ne dair gözlem raporu hazırlayan ÖHD Urfa Şubesi, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nu göreve çağırdı.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP’li Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yakınları tarafından katliama maruz kalan ve 9 Mart 2021 tarihinden bu yana Adalet Nöbeti tutan Şenyaşar ailesinin yaşadıklarına dair rapor hazırladı. “Şenyaşar ailesi Adalet Nöbeti Gözlem Raporu” başlığıyla hazırlanan raporda, amacın ailenin Adalet Nöbeti süresince yaşadığı hak ihlallerini görünür kılmak, kayıt altına almak ve ilgili mercileri adım atmaya zorlamak olduğu belirtildi. Katliamın yaşanma şekline dair bilgi verilen raporda, adalet sağlanmadığı için ailenin Adalet Nöbeti başlatmak zorunda bırakıldığının altı çizildi.
Raporda, Adalet Nöbeti boyunca sarf ettiği sözler nedeniyle Emine Şenyaşar hakkında “Hakaret”, “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet”, “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “TCK 301 (Devlet kurumlarını alanen aşağılama)” iddiası ile toplamda 14 soruşturma, Ferit Şenyaşar hakkında ise aynı iddialar ile 5 soruşturma açıldığı belirtildi. Açılan toplam 19 soruşturmanın 4’ü davaya dönüşürken, 10 soruşturma hakkında ise kavuşturmaya yer yoktur kararı verildi. 5 soruşturma ise hala devam ediyor. Ailenin 6 kez gerekçe sunulmadan gözaltına alındığı belirtilen raporda, Emine Şenyaşar açısından Adalet Nöbeti esnasında “Erkek şiddetinin türlü şekillerine maruz kalan bir kadını, kadın kimliğiyle” toplumsal cinsiyet bağlamında maruz kaldığı hak ihlalleri de ele alındı.
HUKUK ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI
Raporda, Emine Şenyaşar’ın toplumsal cinsiyet normlarını aşmasına dair şu ifadeleri yer aldı: “Ben eskiden utanıyordum misafirlerim geldiğinde misafirlerime selam vermekten çekinirdim. Selam veremezdim. Şimdi ciğer acısı her şeyin önüne geçti. Artık ne çekinirim ne de başka bir şey.” Raporun sonuç kısmında, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na çağrı yapılarak gerçeklerin araştırılması talep edildi. Raporda, ayrıca barolar, uluslararası ve Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına aileye hukuki destek sunma çağrısı yapıldı. ÖHD’nin hazırladığı rapor, bugün saat 12.00’da dernek binasında açıklanacak.
ÖHD Yöneticisi Mehmet Ali Aslan, raporun hazırlanma amacı ve ailenin adalet talebine dair konuştu.
Ailenin katliama maruz kalmadan önce Suruç ilçesinde kendi hallerinde bir aile olduğunu belirten Aslan, AKP’li Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yakınlarının gerçekleştirdiği saldırı ile hayatlarının alt üst olduğunu kaydetti. İşyerlerinde saldırıya uğrayan Şenyaşar kardeşlerin ağır yaralandığını belirten Aslan, “Kimse hayatını kaybetmedi. Yaralılar Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Saldırı burada devam etti ve çocuklarını merak eden Hacı Esvet Şenyaşar ve ailenin 2 oğlu linç edilerek katledildi” dedi.
‘AİLE LİNÇ EDİLDİ’
Katliamın ardından resmi makamlardan yapılan açıklamalar ile Şenyaşar ailesinin “Örgüt bağlantısı” kurularak linç edilmeye çalışıldığını dile getiren Aslan, “Aile önce fiziki saldırılar ile katledilerek linç edildi. Devamında yapılan açıklamalar ile linç edilerek kamuoyunda yalnızlaştırılmaya çalışıldı. Soruşturmalar aynı gün olmasına rağmen işyeri ve hastane olarak ikiye ayrıldı. İş yeri dosyasında nihai karar çıktı ve iki kardeşi ve babası öldürülen kendisi ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl gibi ağır bir ceza verildi” diye konuştu.
‘ADALETSİZLİK ŞİDDETİ’
Ailenin verilen hukuksuz kararlara 9 Mart 2021 tarihinde Adalet Nöbeti başlattığını kaydeden Aslan, “Rapor ile haksızlığa uğrayan Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti’nde de maruz kaldığı hukuksuzlukları görünür kılmak istedik. Aile iki taleple eylem başlattı ve bu talepleri hala karşılanmadı. Bunun yerine eylemlerinden caydırılması için soruşturmalar açıldı. Emine Şenyaşar hakkında 14, Ferit Şenyaşar’a 5 soruşturma açıldı. Aile herhangi bir gözaltı kararı olmadan 6 kez gözaltına alındı. Aile fiziki saldırılar sonucu hastaneye kaldırıldı. Engellemeler ile nöbetten vazgeçirilip adliye binası önünden uzaklaştırılmak isteniyor” ifadelerini kullandı. Emine Şenyaşar’ın “Adaletsizlik şiddetine” maruz kaldığını belirten Aslan, “Emine Şenyaşar bir kadın anne olarak bu eylemi sürdürüyor. Katliamdan önce erkeklerin yanında konuşmaktan çekinen Şenyaşar, katliam ile birlikte yaşadığı acıya binaen bugün adliye binası önünde bir eylem yapıyor. Emine Şenyaşar toplumsal cinsiyet normlarını yıkarak bu eylemi sürdürüyor” dedi.
MECLİS İNSAN HAKLARI KOMİSYONU’NA ÇAĞRI
Şenyaşar ailesine dönük “özel bir hukuk” uygulandığına dikkat çeken Aslan, devamında şunları söyledi: “Aile yalnız bırakılmak isteniyor. Buna rağmen aile bugüne kadar nöbeti devam ettiriyor. Nöbeti ana akım medya görmezken bazı alternatif medya kuruluşları özellikle özgür basın görünür kılıyor. Dosyada siyasi baskılar olduğunu düşünüyoruz. Buda adil yargılama ve kılıçların eşitliği ilkesine aykırılık teşkil etmekte. Kameraların önünde yaşanan bir katliam ama hastane ile ilgili 4 yıldır bir ‘gizlilik’ kararı korunuyor. Meclis İnsan Hakları Araştırma Komisyonu bir heyet oluşturarak tarafsız bir şekilde araştırma yapması gerek. Emine Şenyaşar 66 yaşında ve hasta bir kadın. Emine Şenyaşar ‘Adalet sağlanmadan eve gidip oturmam diyor.’ Bir an önce adalet sağlanmalı ve Emine Şenyaşar ömrünü geri kalanını çocukları ile mutlu bir şekilde sürdürmeli.”
MA / Emrullah Acar