Roboskî İçin Adalet Girişimi, “Roboskî’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyecektir” dedi.
Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboskî Katliamı’nın 127’nci ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. “Katiller bulunsun, Roboskî bir daha asla” pankartının açıldığı eyleme çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Eylemde konuşan Tanju Gündüzalp, Roboskîlilerin 10 yıl, 127 ay, 552 hafta, 3 bin 865 gündür adalet aradığını belirtti.
Gündüzalp, katliama dair soruşturmanın takipsizlikle kapatıldığına işaret etti. Dosyanın cezasızlık politikasına mahkûm edildiğini söyleyen Gündüzalp, katliamın üstünün 10 yıldır kapatılmaya çalışıldığını kaydetti. Gündüzalp, “Roboskî, siyasilerce çizilmiş sınırların ‘90’larda, burada kendi köylerinde yaşarken işkenceye uğrayıp kendi topraklarından göç etmiş ve güneye geçmiş’ akrabalarıyla alışveriş yaparak geçimini sağlayan insanlarımızın yaşamını yok eden bir vicdansızlığın sembolü ve devlet dersinde bir katliamdır. 1990’larda işlenen cinayetlerde olduğu gibi herkes sistemin sorumluluğunu biliyor. Ama tüm cinayetler, katliamlar ve Roboskî Katliamı’nda gerçeğin üstü hep örtülü. Devletin de demokrasinin de çözümün sınırı da Roboskî Katliamı’dır” ifadelerini kullandı.
Sorumluların korunduğuna dikkat çeken Gündüzalp, şunları söyledi: “Sınırlara inatla karşı çıkmanın ve barışın yolu da Roboskî için adalettir. Tarihin, zamanın, insanın, sınırın, ağacın, suyun, canlının, hayatın ve acının eşiğidir Roboskî Katliamı. Roboskî’de bir katliam yapılmıştır ve insanlığa karşı bir suç işlenmiştir. Temsilcisi olarak seçtiği yönetenler ve onların yöneticileri eliyle, halkımızın kendi ödediği vergilerle bir insanlık suçu işlenmiş durumda. Sorumlular mutlaka ortaya çıkacaktır. Geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak isteyenler, devlet tarafından ayrıca cezalandırılıyor. Geçmişle yüzleşmeden gelecek inşa edilemez, adaletli bir düzen kurulamaz. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur. Roboskî’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyecektir. Silaha/savaşa değil barışa ayrılmalıdır devlet bütçesi. Bu topraklarda ‘Barış ve Adalet’in yolu, mutlaka ve önce Roboskî’den geçecektir. Roboskî bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır.”