HDP’den Meclis’e kayyım yolsuzluklarının açığa çıkarılması talebi

ANKARA – HDP Grup Başkanvekilleri, kayyımların neden oldukları yolsuzlukların, usulsüzlüklerin, hukuksuzlukların, siyasal ve kültürel tahribatların açığa çıkarılması amacıyla Meclis’te genel görüşme açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, kayyımların neden oldukları yolsuzlukların, usulsüzlüklerin, hukuksuzlukların, siyasal ve kültürel tahribatların açığa çıkarılması amacıyla Meclis Başkanlığı’na sundukları dilekçe ile genel görüşme açılmasını talep etti.

‘Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı uygulansın’

Güçlü yerel yönetimler ve yerel demokrasinin güçlü demokrasi için vazgeçilmez olduğuna vurgu yapılan dilekçede, Türkiye’nin tarafı ve imzacısı olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın etkin bir şekilde uygulanması gerektiği belirtildi. Çoklu kriz halinin oluşmasına neden olan faktörlerden birinin kayyımlar rejimi olduğuna işaret edilen dilekçede, “Dönemin iktidarı, ilk olarak 2016 yılında KHK ile kayyım atanmasının önünü açan uygulamayı kanunlaştırmıştır. Akabinde DBP’nin yönetiminde bulunduğu 95 belediyenin eşbaşkanları görevden alınmış ve yerlerine mülki idare amirleri kayyım olarak atanmıştır. Atanan kayyımlar 3 yıllık süreç içerisinde belediyeleri milyonlarca lira zarara uğratmış ve iş yapamaz hale getirmişlerdir. 31 Mart 2019 seçimlerinde her türlü usulsüzlüğe karşı HDP 65 yerelde belediye başkanlığını kazanmıştır. HDP’nin kazandığı belediyeler, seçimin hemen ardından hedef haline getirilmiş ve 6 belediye başkanına KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmemiştir. Devam eden süreçte de HDP’nin belediyeleri her türlü baskıya maruz bırakılmıştır. Halkın hizmet alma kurumları olan belediyeler, hizmet yapamaz hale getirilmiştir” denildi.

‘48 belediyenin seçilmişleri görevden alındı’

19 Ağustos 2019’da Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş eşbaşkanlarının görevden alındığı ve il valilerinin kayyım olarak atandığı hatırlatılan dilekçede, “19 Ağustos ve sonrasındaki süreçte HDP’nin yönetiminde bulunduğu toplam 48 belediyenin seçilmişleri görevden alınmış ve kayyım atamaları gerçekleşmiştir. 48 kentte yaşayan yaklaşık 4,5 milyon yurttaşın seçme ve seçilme hakkı yok sayılmıştır. Yine 48 belediyenin meclisinde halkın seçtiği 807’si HDP’li olmak üzere toplam bin 139 belediye meclis üyesi görev yapamaz hale gelmiştir. Kayyım atamaları ile birlikte sadece HDP’li belediye meclis üyeleri değil diğer siyasi parti belediye meclis üyeleri de görevlerini yapamaz hale getirilmiştir. Belediyelerin hem denetim organı hem de karar organı olan meclislerin feshedilmesi veya işlevsiz kılınması demokratik işleyişe zarar verdiği gibi kayyımların yolsuzluklarının da önünü açmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Kadın kazanımları hedefte

Tüm usulsüzlük ve yolsuzluklara rağmen etkin soruşturma başlatılmadığı ifadesine yer verilen dilekçede, kayyımın yarattığı kültürel tahribatlara da dikkat çekildi. Kayyımların çok dilli belediyecilik faaliyetlerini durdurduğu, kadın kazanımlarını ortadan kaldırdığı ve doğa kıyımı gerçekleştirdiği, birçok cadde, sokak, park isminin değiştirildiği belirtilen dilekçede, “Kayyımların neden oldukları siyasal, toplumsal, kültürel ve ekonomik tahribatın araştırılması, oluşturulan kamu zararının tespit edilmesi, kayyımlara dokunulmazlık zırhı sağlayan bürokratların ve siyasilerin belirlenmesi; sandıklardan çıkan iradenin esas alınarak belediyelerin yeniden seçilmiş kişiler tarafından yönetilmesi için hangi siyasi ve yasal adımların atılması gerektiğinin değerlendirilmesi amacıyla genel görüşme yapılmasını arz ve teklif ederiz” diye kaydedildi.

JINNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir